Mnoho domácností žeraví klasické žiarovky s wolfrámovými vláknami, ktoré vo vákuu svietia cez sklenené steny žiaroviek. Svetlo starých dobrých edisoniek (klasických žiaroviek) sa ešte stále objavuje v mnohých domácnostiach ale veľké množstvo tepla sa stráca do priestoru. Prečo teda nesvietiť inak ? – Úspornejšie.

Za radosťou z nákupu lacnejších zdrojov svetla väčšinou však nasleduje sklamanie pri platení účtov za elektrickú energiu. Osvetlenie, ktoré sa ukáže ako cenovo náročné pre vysokú spotrebu elektrickej energie, ušetrilo síce naše počiatočné investície, ale vo faktúrach za spotrebu si to naozaj poriadne vynahradí. Nemusí to byť pravidlo, ale ono známe „nie každý je taký bohatý, aby si kupoval lacné veci“ platí v tomto prípade niekoľkonásobne. Energeticky úsporné zdroje svetla dokážu znížiť výdavky za osvetlenie až o 80 %

Podľa písmena označujúceho zatriedenie do skupiny na základe energetickej náročnosti sa dá poznať, či ide o úsporný zdroj svetla. Kompaktné žiarivky majú označenie A alebo B, klasické žiarovky D.


Informácie, ktoré sú pre spotrebiteľa potrebné:

• typ zdroja (halogénová úsporná žiarovka, kompaktná úsporná žiarivka alebo LED dióda)

• porovnanie s klasickou žiarovkou (napríklad 11-wattová žiarivka nahrádza klasickú 40-wattovú žiarovku)

• údaj o životnosti v hodinách

• druh závitu objímky (E27, E14, G4 , G9, GU10…)

• údaj o krytí, teda ochrane proti vode a vlhkosti (IP33-68, IP 68 je najvyššia hodnota na trvalé ponorenie do vody).

Koľko usporíme, ovplyvňuje výber zdroja

1. Halogénová žiarovka oproti klasickej žiarovke– priama úspora 20 až 25 %, nezávisle od spínania vydrží 2 000 hodín, teda dvakrát viac ako klasická žiarovka. Je príjemná na vytvorenie svetelných akcentov v interiéri (nasvietenie umeleckých predmetov, vitríniek, obrazov) a vhodná aj na osvetlenie pracovnej plochy. Nevýhodou je zahrievanie.

2. Kompaktná úsporná žiarivka – priama úspora okolo 60 % elektrickej energie, v závislosti od vyriešenia citlivosti na spínanie dosahuje životnosť od 6 000 do 10 000 hodín. Je určená do priestorov, kde sa svieti dlhšie. Úsporné žiarivky však nepatria medzi bežný domový odpad, ale na zberné miesta. Pri kúpe zdroja už platíme recyklačný poplatok.

3. LED dióda (light-emitting diode) – úspora okolo 80 %, patrí k cenovo náročnejším, ale netrpí spínaním a podľa typu a výkonu vydrží svietiť od 20 000 do 50 000 hodín.(niektoré až 100 000 hodín) Vývoju technológii LED svetelných zdrojov, ktoré majú najdlhšiu životnosť a svetelnú účinnosť porovnateľnú s kompaktnými úspornými žiarivkami, sa v súčasnosti venuje mimoriadna pozornosť. Zatiaľ odrádza vyššia cena, ale predpokladá sa, že LED technológia má pred sebou svetlú budúcnosť aj v bežných domácnostiach. V prospech lediek hovorí aj skutočnosť, že odolávajú otrasom, jednoducho zapadnú do závitov, v ktorých doteraz hniezdili edisonky, rovnako ako ony vedia prispieť k príjemnej atmosfére obývačky, zabezpečiť funkčné osvetlenie v kuchyni či poslúžiť ako bezpečnostné svetlo na chodbe a to hlavne pri minimálnej spotrebe elektrickej energie.

Čo rozhoduje pri výbere svetelného zdroja

• Chce domácnosť ušetriť na energii? A keď áno, tak koľko?

• Na aký účel sa bude zdroj svetla a vybraný priestor používať?

• Kedy sa uprednostní bodové a kedy hlavné osvetlenie?

• Svetlo bude umiestnené tam, kde sa vypína často alebo iba sporadicky?

Koľko hodín denne sa bude svietiť? Približne ako často sa svetlo spína ?

• Osvetlená plocha či priestor sú súčasťou relaxačnej alebo pracovnej zóny?

Na všetky tieto otázky nie je vždy možné presne odpovedať a práve preto Vám radi pomôžeme.